Vind je dat je kind moet eten wat de pot schaft of houd je rekening met wat je kind wel en niet lekker vindt? Dat was grofweg gezegd het thema tijdens het HelloFresh Food Talks event waaraan ik deelnam. Samen met Mark Tuitert (Fitchannel.com), Muriel Oonincx (Famme.nl) en Claire van den Heuvel (Auteur Easy Peasy) zat ik een panel en bespraken we allerlei onderwerpen rondom eten en kids.

Hoe pak ik het aan? Maar voor mij vooral een vraag, hoe pakken zij het aan? In dit artikel geef ik antwoord op alle stellingen die mij zijn voorgelegd en deel ik de tips van mijn mede panelleden!

wsi-imageoptim-DSC_0719 2

Stelling 1: Je kinderen zonder eten naar bed sturen is geen schande
Zonder eten naar bed? She will survive! denk ik dan. Gelukkig komt het niet vaak voor. Pip krijgt in de middag namelijk een warme lunch. De reden waarom wij voor een warme lunch hebben gekozen i.p.v. een boterham lees je trouwens hier.

Omdat ze 's middags al haar voedingsstoffen heeft binnengekregen is het geen ramp als ze 's avonds, wanneer ze uitgeteld en prikkelbaar is, haar boterham niet opeet. Maar uit de praktijk blijkt dat ze haar boterham bijna altijd opeet omdat dat vertrouwt is, ze het lekker vindt en er geen gedoe is met het leren kennen van nieuwe smaken. Dat traject hebben we 's middags al gehad toen ze er nog energie voor had :).

image-2017-09-12 (2)

Wanneer Pip aangeeft genoeg te hebben gegeten vertrouwen wij erop dat ze ook genoeg heeft gegeten. Ik geloof niet dat wanneer haar buik aan alle kanten knort van de honger zij haar eten zal afslaan. We gaan dus geen strijd aan met laatste hapjes, maar ze krijgt ook geen alternatief.

Wanneer blijkt dat Pip even later trek heeft dan krijgt ze het eten dat ze heeft laten staan. Op die manier willen we haar leren dat ze zelf mag aangeven wanneer ze genoeg heeft gegeten, maar dat ze ook niks anders krijgt als ze niet wilt eten.

Stelling 2: Je moet er alles aandoen dat kinderen in ieder geval alles een keer proeven. Je moet de strijd aan tafel blijven aangaan wil je positieve verandering zien in het gedrag van je kind.
Met het eerste deel van de stelling ben ik het eens. Wij proberen Pip aan zoveel mogelijk smaken te laten wennen door de smaak met regelmaat terug te laten komen. Met het tweede deel van de stelling ben ik het niet eens.

Ik ben van mening dat een strijd aan tafel niet bevorderlijk is voor de associatie die het kind opbouwt met eten en dat een strijd er ook niet voor zorgt dat ze een bepaalde smaak ineens wel lekker vinden. Daarnaast kijk ik altijd maar naar mezelf...ik ben nóóit een fan van broccoli geweest en nog steeds niet. Je mag ook best iets niet lekker vinden, toch?

Tip van Mark: Doordat ze bij Huize Tuitert een eigen moestuintje hebben kunnen zij de kinderen betrekken bij het eten.

image-2017-09-12 (5)

Stelling 4: Liefdevolle chantage of bepaalde groente door andere ingrediënten heen prakken is eigenlijk 'vals spelen'.
Hmm...hier heb ik niet heel duidelijk een mening over. Aan de ene kant heb je natuurlijk liever dat je kind verstopte groente eet dan helemaal geen groente, maar aan de andere kant 'moeten' ze het natuurlijk ook wel kunnen eten zonder dat het in figuurtjes ligt of verstopt zit in een saus.

Pip krijgt sinds kort in de ochtend een smoothie. De smoothie bestaat uit verschillende groente en een stuk fruit. Ik zie dit als win-win. Ze vindt het lekker én ze krijgt meteen een bom vitamine binnen.

Stelling 3: Ouders houden teveel rekening met de wensen van het kind. Als ze moeten eten wat de pot schaft hebben ze hier later, als ze volwassen zijn,  profijt van.
Rekening houden met de wensen van je kind komt denk ik voort uit geen zin hebben in strijd aan tafel. Ik ben van mening dat ze moeten eten wat de pot schaft, maar dat je je kind wel kan betrekken in wat de pot dan precies schaft.

Muriel, mijn mede panel lid gaf hiervoor een leuke tip; ga met je kind op supermarkt safari! Geef je kind de opdracht om een ingrediënt uit te zoeken die ze niet kennen en ga daar vervolgens mee koken. Door ze bij het proces te betrekken staan ze veel meer open om nieuwe smaken te leren kennen.

image-2017-09-12 (1)

Daarnaast hoorde ik ooit deze tip op het YouTube kanaal van Mama WytskeLaat je kind een lijstje maken met 3 dingen die hij/zij niet lekker vindt. Wanneer dit ingrediënt (bijvoorbeeld champignons) in het eten zit moeten ze het wel proeven, maar hoeven ze het verder niet op te eten. Na 3 maanden mogen ze het lijstje aanpassen. Vervangen ze de champignons voor iets anders of laten ze het lijstje zo?

De smaak van kinderen kunnen namelijk veranderen. Door het 'niet lekker' lijstje hebben ze het gevoel invloed uit te oefenen, maar ondertussen moeten ze wel alles proberen en ontstaat er nooit een strijd vanwege de gemaakte afspraken. En vinden ze ineens iets anders niet lekker? Dat mag. Maar meer dan 3 ingrediënten mogen niet op het lijstje dus dan moeten ze gaan nadenken welk ingrediënt ze gaan vervangen.

Door eens in de zoveel tijd dit lijstje te herzien kan het eten doorgaans gewoon liggen op lust ik wel! En dat is precies wat Hello Fresh voortaan aan tafel wilt vieren! Ze hebben dan ook speciaal de hashtag #lustikwel in het leven geroepen. Via de hasthag kan je het lust ik wel momentje van je kind delen en om de week kiezen zij een winnaar, die een gratis familybox met 3 maaltijd voor 4 personen krijgt! De actie loopt tot 29 oktober 2017.

image-2017-09-12 (4)

Laten we via Facebook verder praten over dit onderwerp! Ik ben benieuwd naar jullie tafelmanieren, regels en tips & tricks!

Liefs,
Rachel

Wellicht vind je dit ook leuk:
- Voedingskeuzes die ik maak voor Pip
- Voedingsschema Pip tussen 4 maanden en 10 maanden
- Tips over vaste voeding voor je baby

- Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. HelloFresh -

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *