In reactie’s online of in het kidscafé werd mij weleens toegefluisterd dat ze het knap vonden hoe ik ook nog zo mijn eigen ding deed en op zijn tijd ook plezier zocht buiten de deur. Ik vind het eerlijk gezegd juíst super knap als je niet gillend gek wordt van 24/7 met je baby zijn en je baby van jou. Loslaten ging mij prima af om haar na een nachtje logeren vervolgens weer stevig beet te pakken. Maar inmiddels is mijn baby geen baby meer en sloeg deze week het leegnest syndroom in als een bom toen ze overstapte van haar ledikantje naar een peuterbed. De tranen heb ik uit mijn kop gejankt terwijl Willem tegenover mij zat en het ‘gewoon bruut’ vond.

We zijn in een nieuwe fase beland en ik sta voor the biggest challenge of my life. Ik durf wel te zeggen dat mijn kind aardig is gelukt. Ze is lief, grappig, enorm zorgzaam (behalve voor Dibbes want die eet haar crackers op) en haar ontwikkeling gaat volgens het boekje. En volgens dat boekje is mijn kind nu een peuterende puber die een transformatie doorgaat van afhankelijk hummeltje naar een alles zelf kunnend wezen.

En alsof ze het hoofdstuk ‘peutergedrag’ nauwkeurig heeft bestudeerd volgt ze alles keurig op. En zo verandert ons huis regelmatig in een krijspaleis voor de meest uiteenlopende redenen. Ik sneed haar boterham verkeerd, ik wilde haar toet afvegen, ik zei dat ze Dibbes niet mocht slaan, ik sloot de auto af, ik zette haar op de grond of ik zei dat ze niet in haar luier naar de opvang mocht.

Zij doet wat ze moet doen en ik, ik weet mezelf soms even totaal geen raad. Mijn geduld wordt op de proef gesteld, ik kan niet wachten tot ze haar middagdutje gaat doen om vervolgens na 2,5u iets te hard op de overloop  te rommelen omdat ik haar zo mis. Ik snap soms zo goed haar frustratie maar kan er niet altijd begrip voor opbrengen en wéét uit een opvoedboek welke reactie het efficiënts is, maar hij komt er toch echt vaak anders uit.

Je hoort toch altijd van vrouwen met oudere kinderen dat zij zich niet echt kunnen herinneren dat hun kinderen last hadden van ofwel slaapproblemen of de terrible two fase? HA! Dat heeft moeder natuur dan maar goed geregeld.

Van een onschuldige baby naar een peuterende puber? Dát is pas life changing ;-).

Liefs,
Rachel

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  Naam: Marjolein

  Ah, heel herkenbaar! En wat baal ik soms van mijn eigen reacties. Want weet ind hoe het zou moeten, maar oh oh wat is het soms moeilijk! D8 eerlijk gezegd dat t je goed (beter dan mij) en misschien wat makkelijk af ging, maar Pip is wat jonger dan ons zoontje (bijna 3) dus dan komt deze fase nu ind

  Naam: Marloes
  Website: http://marloesmama.blogspot.com

  Heeeeel herkenbaar. Onze dochter, Suze, is precies zo. Je leert jezelf kennen op deze manier. Dat ik misschien toch niet zo geduldig was als dat ik altijd dacht bijvoorbeeld;)

  Naam: Lauren

  Hier precies zo’n zelfde puberpeuter, geboren op 23 mei 2016. Dus ik herken met recht álles wat je zegt! En dan zeggen de ‘grote puber’-mama’s dat er een moment komt waarop we het zo gaan missen. We wachten ’t maar geduldig af.. ;) X
  P.s. Heerlijk, je verhalen. Keep on going!

  Naam: Marielle van Gorkum

  Nou..dan loopt mijn kind vooruit op het boekje. Hij is 15 maanden en gewoon precies zoals je het omschrijft. Naar de supermarkt gaan vind ik tegenwoordig al spannend. Soms moet ik mezelf er ind op wijzen dat ik geduld moet hebben en dat deze grote ontwikkeling ook lastig en frustrerend kan zijn voor hun. Maar oh oh oh… dat is moeilijk. Het is fijn om te lezen dat ik niet de enige ben…. Ik bedoel dat weet ik natuurlijk wel maar de meeste ouders schamen zich denk ik om dat te delen.

  Naam: Wendy van Bodegom

  Oooh zo herkenbaar!! Ik moest hardop lachen bij de redenen om een driftbui te krijgen! Wij hadden vanavond nog een driftbui omdat ik niet hardop tot 10 telde bij de vitamine c druppels op de lepel druppelen hahaha

  Leuke blog!! En wat zit Pip haar haar mooi op de Instagram foto!

  Naam: Marije

  Jep, herkenbaar! Ik heb heel, echt heel erg veel, kennis op gedaan van kinderfysio Hanneke Poot. Ik werk ook in de kinderopvang en heb nu ook een eigen dochter (bijna 2,5) en geloof alles wat zij zegt! Zoek haar eens op! Heel interessant!

  Naam: Gerdine
  Website: https://www.mindfulmoms.nl

  Zo herkenbaar! En mooi geschreven. Ik zit er nu ook middenin ?

  Naam: Marianne

  Hé Rachel, zo herkenbaar wat je schrijft en ook al weer o zo lang geleden lijkt het. Ik weet die terrible two echt nog wel: zich écht niet zelf kunnen aankleden als je weg wilt gaan (terwijl ze zich de hele dag door in de en na de andere verkleedjurk hijst). Maar ik realiseerde me dat ik en mijn kind zijn als een auto met een slingerende caravan. Je moet dan niet bijsturen op het geslinger van je kind, maar beetje minder gas (je wilt soms te snel/ te veel) en rustig door blijven rijden en het stuur recht houden. Jij bepaald hoe jullie samen rijden. Echt, geloof me daar knapt een kind van op! Ik zei altijd tegen mijn dochter als ze het op een krijsen zette, het gaat écht niet gebeuren, het enige wat je bereikt is dat ik boos wordt. Ze koos dan altijd eieren voor haar geld. (Verstandig kind?)

  Naam: Linde

  Puberende peuter – of was t bewust? Bij een peuterende puber denk ik aan andere dingen.

  Naam: Charis

  Alles wat je beschrijft zo herkenbaar!
  Vooral dat slaap gedeelte.. haha jep ik denk vaak ook , ja Gaia word nu maar weer wakker het is nu veelste lang stil in huis en dat speelgoed ligt al ruim 1,5 uur in de lade, dat kan echt niet ?

  Wij wachten nog even met een peuter bedje.. wrm..? Omdat mama t nog niet aan kan haha. Oke en reden 2 slechte slaper en ben ergens ook zo bang dat ze dan 20x naast mijn bed staat midden in de nacht.??

   Naam: Patricia

   Heel herkenbaar, onze dochter is 2,5 en we zitten er middenin. Zojuist terug van vakantie en poeh poeh het was pittiger dan vorig jaar. De hele dag zo’n dametje die wel doet wat ze zelf wil. Ook ik heb naar aanleiding van jouw posts how to talk to kids en lastige kinderen gekocht. Maar vooral de eerste moet ik meerdere keren lezen want op moment supreme ben ook ik alle technieken en tips weer kwijt. Vandaag gaat ze weer naar de opvang en wij een dagje voor onszelf, heerlijk!! Later denk ik misschien wat fijn dat ze zo’n eigen wil heeft maar nu nog even niet.

  Naam: Stefanie

  Pff ik ken het! Evi is bijna 2 (over 2 weken precies)
  En alles is Nee,en zich dramatisch neer gooien op de bak of op de vloer om vervolgens heel hard te blèren. Ze slaat me sinds deze week. Schrok ik enorm van. Helpt ook niet dat ze nu sinds 3 weken grote zus is van een klein zusje. En er zo veel dingen veranderen voor haar. Op naar n pittig Maar!!

  Naam: Stefanie

  Pff ik ken het! Evi is bijna 2 (over 2 weken precies)
  En alles is Nee,en zich dramatisch neer gooien op de bak of op de vloer om vervolgens heel hard te blèren. Ze slaat me sinds deze week. Schrok ik enorm van. Helpt ook niet dat ze nu sinds 3 weken grote zus is van een klein zusje. En er zo veel dingen veranderen voor haar. Op naar n pittig Maar!!!

  Naam: Anne
  Website: http://www.apartmentswaldemar.at

  Ik vind het persoonlijk heel appart om te zien hoe moeders die werken inderdaad er zo snel aan wennen om hun kind weg te brengen. Misschien heeft het kind het daar ook naar haar zin dat zou best kunnen, maar een kind hoort bij haar moeder die zelf de keuze heeft gemaakt het kind te baren , punt uit. Ik vind het kiezen voor de ‘makkelijke weg’ om maar lekker te gaan werken en je eigen ding te gaan doen. En persoonlijk denk ik dat ik achteraf meer gelukkig kan zijn als ik terugkijk op ik de ‘moeilijkere weg’ voor mijn ego, maar de fijne geborgen tijd voor mijn kindje! Xx

   Naam: Suus

   Jeetje wat kortzichtig zeg

  Naam: Lisa

  Ik vond je blogs al super toen ik zwanger was van ons meisje! Maar nu om dit te lezen en te denken ind het is niet alleen bij ons zo heerlijk. En Emma zit pas in de ‘begin’ fase ?. Ze is nu bijna ander half maar ze weet donders goed wat ze wel en niet wilt! Drift buien genoeg maar wat zijn die drift buien vergeleken bij de af en toe heerlijke knuffel momentjes met mama? Blijf schrijven heerlijk!

  Naam: Monique

  Oh oh oh zooo herkenbaar. En met elke leeftijd groeit die zelfstandigheid, de daarbij behorende frustraties van zowel uk als moeder, je wilt ze behoeden, hebt geen zin in de rotzooi dat hun palnnetje gaat opleveren, ziet het gevaar dat zij niet zien, hebt het allemaal al een keer meegemaakt…. en als de uk dan ‘s avonds in zijn bed ligt, ben je toch heel blij met hem ?

  Naam: Leonie

  Lieve Rachel,

  Ik volg je Instagram nu al een tijdje en ik zie steeds de prachtige foto’s van je mooie gezin en de reizen die jullie samen maken, ik ben helemaal weg van de mini home makeovers die je doet. Heb ik onlangs zelf ook nog gedaan in onze woonkamer voor wat meer rust in het hoofd.

  Over de peuterpubertijd, heel eerlijk ik heb al wel een paar keer met Liam mee gejankt als een mal mens. Hij is het aller mooiste wat er is en ik kijk hem dagelijks aan met bewondering en liefde in de ogen, maar hij kan me ook heel goed het bloed onder de nagels vandaan halen. Hij is nu al 2,5 jaar, dus we zitten er al een tijdje in. Ik ben blij dat ik naast het mama zijn ook werkzaam ben als kapster in mijn eigen zaakje aan huis, dit is dus super makkelijk te combineren en ik doe een keer iets anders dan luiers verschonen, naar cars kijken en 1000 keer op een dag mama mama mama horen. Ik vind het soms ook een opluchting om even met een vriendin te kunnen praten die ook een kind heeft, over hoe niet leuk ik het tweede levensjaar vind, even spuwen en er weer tegenaan!

  Smijt mij maar weg soms, we doen allemaal waar wat toch ;)

  Groetjes, Leonie

  Naam: Mirjam

  Ik volg je nu een tijdje en geniet van je vlogs (en die van Willem) en dat komt mede door jullie heerlijke dochter! Mijn dochters zijn 11 en 7 jaar oud en wat je beschrijft klopt; als ze ouder zijn ‘vergeet’ je bepaalde fases. Mijn dochters hebben ook beide heerlijk gepuberd in de peutertijd. Inclusief krijsen in de winkel en driftbuien van 2 uur om 2.30 in de nacht omdat de jongste dan naar beneden wilde om te spelen! En ondanks dat ik van beroep pedagoog ben zat ik regelmatig met mijn handen in het haar. Want thuis ben ik ‘mama’ en geen professional, dus moe, prikkelbaar, emotioneel en ongeduldig. Maar ik kan ook zo genieten van mijn meiden en ben ongelofelijk trots op ze! Nu met de echte pubertijd in het vooruitzicht (of zitten we er al midden in?) hou ik mijn hart vast en verlang ik stiekem weer terug naar de peutertjes die ze waren, met bijbehoordende driftbuien! Geniet van jullie heerlijke meisje!

  Liefs Mirjam

  Naam: Anna Denise
  Website: http://www.annadenise.nl

  Mijn zoon is anderhalf en al vol op in deze fase. Begrijp het allemaal helemaal en het lukt me ook wel om geduldig te blijven, maar MOE dat ik er van ben!

  Overigens, ik herinner me in een Bali vlog dat Pip gewoon overal een slaapje doet op commando – tips over hoe je dat voor elkaar heb gekregen zijn zeeer welkom. Hier slaapt de kleine man van 13-16 en kunnen we overdag geen kant op omdat hij het vertikt om buiten de deur te tukken.

  Dank voor de Superleuke blogs en vlogs! Zo leuk om mee te lezen en leven. Xx

  Naam: Lauren

  Jaa interessant onderwerp! Ik wil meer lezen, je schrijft zo leuk en herkenbaar! Lange artikelen lplease ♡

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *