Ken je die avonden...zo'n avond dat het weer heerlijk is, het gezelschap gezellig en het eten lekker. Wat heb je nog meer nodig? Niet veel. Helemaal niets eigenlijk. Gewoon genieten :-) Maar uiteraard is daar wel het een en ander aan voorbereiding voor nodig. Hoe zorg je dat een diner voor 13 man ook voor je portemonnee een feestje blijft? In dit artikel deel ik mijn tips!

CSC_0048
1. Tafelkleed
Vanwege het mooie weer vond het diner plaats in de binnentuin en daar had ik twee tafels tegen elkaar geschoven. Het nadeel van een hele lange tafel is dat je nooit zo'n lang tafelkleed kan vinden. Tip; meet de lengte van de tafel en koop een stuk stof op de markt. Tussen verschillende soorten stoffen zit natuurlijk veel prijsverschil, maar ik zou aan de kwaliteit van de stof niet teveel waarde hechten want ik kon het tafelkleed na het etentje weggooien vanwege de vlekken en het kaarsvet dat op het kleed was gelopen. Daarnaast staat de tafel toch helemaal vol met borden, glazen, vaasjes, kaarsen etc. dus het goedkoopste rol stof dat ze hebben is prima!
DSC_0045
2. Bloemen
Breng gezellig wat kleur op tafel met bloemen. Voor mij zijn bloemen een absolute musthave! Een grote bos op tafel is niet handig omdat dit veel ruimte in beslag neemt en je er vaak tegenaan kijkt. Koop bij de kringloop kleine vaasjes (voor 0,50 cent!) en verspreid deze her en der over de tafel. De bloemen heb ik geplukt want in het natuurgebied waar ik met Dibbes regelmatig loop groeien veel bloemen langs de waterkant. Wanneer daar wordt gemaaid zijn het ook vaak de bloemen die plat worden gemaaid, zonde, en daarom ga ik graag met mijn schaar op pad om met een leuk bosje thuis te komen.
DSC_0037DSC_0038
3. Servet+bestek pakketjes
Omdat we buiten aten heb ik natuurlijk wel rekening gehouden met een eventueel briesje en ik wilde voorkomen dat we servetten uit de lucht moesten grijpen. Daarom heb ik van het bestek en de servet een pakketje gemaakt. Bruine papieren zakjes gebruikte ik hiervoor. Ook leuk om een stokbroodje in te serveren of om het menu op te schrijven (zoals je hier kan zien). Ik had deze zakjes via Puik!, maar voor jullie vond ik deze advertentie op marktplaats, zij verkoopt 10 zakjes voor €1,-.
bestek
4. Verlichting
Zoals je misschien al wel vaker hebt gelezen ben ik helemaal weg van party lights. Het geeft meteen sfeer en ik vind ze eigenlijk onmisbaar bij een outside dinner party ;-). Deze lampjes heb ik voor €10,- per stuk bij de Xenos gekocht (ik had er 2 paar zodat ik ze kruislings kon hangen). Maar van een Huismuts lezeres heb ik begrepen dat Intratuin ook party lights verkoopt tegen een leuk prijsje. 
DSC_0099
5. Eten
En dan nu het belangrijkste van een dinertje...het eten haha. In de '10 stappen naar de ideale gastvrouw post' heb je kunnen lezen dat ik het ongezellig vindt als de gastvrouw/heer de hele avond in de  keuken staat. Daarnaast is een meer gangen diner koken voor veel mensen best een duur grapje en is het altijd maar de vraag of iedereen wel alles lekker vindt. Wij begonnen met Harira soep, dit is een Marrokaanse soep bestaande uit linzen, kikkererwten, koriander en een hoop kruiden/specerijen. Willem had deze 's middags al gemaakt zodat de soep 's avonds alleen nog opgewarmd hoefde te worden. Als hoofdgerecht kozen wij voor een tajine gerecht! Een tajine is een Marrokaanse aardewerken stoofpot en deze kan gevuld zijn met groente, vlees of vis. Wij hadden 3 tajines; 1 met vis en 2 met lamsvlees. Kip is wel goedkoper dan lamsvlees, dus voor een nog iets budgetvriendelijker dinertje zou ik kiezen voor kip. Verder gaat in een tajine aardappelen, groenten en kruiden. Op internet kan je veel verschillende soorten tajine recepten vinden. Boodschappen voor de tajine hebben wij bij een Turkse supermarkt gedaan want hier koop je je groenten en vlees goedkoper in dan bij Albert Heijn. In totaal waren wij voor de boodschappen ongeveer 60 euro kwijt (voor-hoofd en na) voor 13 man. Netjes toch?
DSC_0081DSC_0111DSC_0108DSC_0086 DSC_0095DSC_0088
6. Toetje
Toetjes kunnen dan wel slechts een 'klein' hapje na zijn, toch zitten er in sommige toetjes veel ingrediënten waardoor het niet meer budgetproof blijft. Wij kochten een grote watermeloen (voor €3,-) en sneden deze in driehoekjes. In de schil staken we een houten (waterijs) stokje en zo had iedereen zijn eigen watermeloen lolly.
DSC_0137
Wil je binnenkort ook een dinner party organiseren voor vrienden of familie? Bekijk dan ook de '10 stappen naar de ideale gastvrouw' en ' de ideale zomeravond' post voor nog meer inspiratie!

Liefs,
Rachel

Er zijn nog geen reacties..

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Reacties

    Naam: 15 x tafelstyling | De Huismuts
    Website: http://comdeh-paitzupai.savviihq.com/15-x-tafelstyling/

    […] Willem en ik groots, maar uiteraard budget vriendelijk uit waarvan je al mijn tips en foto’s hier vindt. Maar gewoon heerlijk wegdromen bij deze mooi gedekte tafels mag natuurlijk […]

Er zijn nog geen reacties..

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!