Het zijn denk ik de vooral de ‘kleine’ dingen die een jeugdherinnering maken. Ik heb zo’n fijne herinnering aan de vrijdagmiddag nadat ik uit school kwam. Iedere vrijdagmiddag maakte mijn moeder zelf eiersalade en aten we dat op een wit bolletje. Oh wat genoot ik daar iedere week weer van. Niet alleen van het broodje, maar ook van de aandacht. Het was echt een momentje van mij en mama samen. En dat witte bolletje met eiersalade en mayonaise was heus niet de gezondste lunch die je kon bedenken, maar het is uiteindelijk wel één van mijn fijnste jeugdherinneringen. En dat is ook heel wat waard.

Willem en ik proberen ook voor ons gezin rituelen of tradities te creëren waar Pip later met een glimlach op zal terugkijken.

- Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Van Dobben -

Picknicken in de woonkamer
Sinds kort hebben we een tipi in huis staan en Pip vind ‘m geweldig. Het liefst zit ze met ons én Dibbes én haar poppen in de tent. Zo ontstond het idee om één keer in de week met Pip bij de tipi te picknicken als lunch. Een klein wekelijks feestje zoals ik de vrijdagmiddag elke keer weer als een feestje heb ervaren. En voor dat ene moment in de week laten we de hummus en pompoenspread in de koelkast staan en kiezen we elke week om de beurt iets wat we het aller allerliefste willen eten. Van Dobben vroeg mij om met hen een leuke samenwerking op te zetten en Willem heeft zelden zo enthousiast gereageerd bij de aanvraag voor een samenwerking. Je kan hem wakker maken voor een broodje croquet dus onze eerste indoor picknick sessie werd uiteraard met een broodje croquet.

Wij hebben geen frituur in huis dus de nieuwe ovencroquetten en overigens ook de ovenbitterballen van Van Dobben bieden dé uitkomst. Wanneer je voordelen van een product benoemd wanneer het om een samenwerking gaat klink het altijd alsof je het ‘moet’ zeggen, maar wil je van mij aannemen dat wij allebei heel eerlijk en oprecht tegen elkaar zeiden dat we géén verschil proefden met een gefrituurde croquet? Pinky swear! De korst is heel knapperig en ook de vulling is en smaakt exact hetzelfde. We zagen veel voordelen van een ovencroquet en ovenbitterbal, maar door de smaak en bite waren we oprecht verrast. Je kan ze zelf ook gaan proeven want beiden liggen vanaf nu in de supermarkt!

Een tent bouwen en slapen in de woonkamer
Één van mijn lang gekoesterde dromen voor mezelf en voor mijn dochter is om er een traditie van te maken dat we elk jaar met kerstavond een hut bouwen in de woonkamer vol met lichtjes en versieringen en daar die nacht ook in gaan slapen. Willem en ik vonden hutten bouwen vroeger te gek! Welk kind niet eigenlijk? Het lijkt mij zo’n feestje om er elk jaar weer met elkaar naartoe te leven en er iets bijzonders van te maken. Komende kerst wordt onze eerste keer. Keep you posted!

Onder-je-kussen-kaartjes
Ken je ze? De onder-je-kussen-kaartjes? Het is een bakje met kaartjes en iedere avond tijdens het bedritueel schrijf je op wat je aan je kind waardeert, je spreek het uit en en daarna leg je het - voor extra sprankeling- onder het kussen. Je hebt zo dagelijks in elk geval één vast moment diepgaand contact. Ik heb de onder-je-kussen-kaartjes al meer dan een jaar in huis en kijk uit naar het moment om met Pip op deze manier de dag af te sluiten. Je leert jezelf en je kind open en verbindend te communiceren en de dag, wat voor een baaldag het ook geweest kan zijn, altijd positief af te sluiten.

Een alles-mag-dag
Voorlopig is deze traditie ook nog niet aan de orde, maar hij ligt zeker op de plank voor over een paar jaar. Vanaf het moment dat kinderen naar de basisschool gaan moeten ze elke dag zoveel en vaak zijn er dan ook na school of in het weekend verplichtingen. Het lijkt mij zo leuk voor Pip als zij één keer in de zoveel tijd een alles-mag-dag heeft. Ze mag de hele dag zelf invullen en bepalen wat we gaan doen. Indien nodig kan je van te voren natuurlijk afspraken maken want een hele dag naar Disneyland Parijs behoort wellicht niet tot de mogelijkheden, maar binnen bepaalde grenzen kan nog genoeg mogelijk zijn om hun eigen dag helemaal zelf in te vullen. En als zij er dan voor kiest om als ontbijt, lunch en avondeten in de tipi tent croquetten te eten staat Willem vooraan in de rij en wie ben ik om daar dan niet gewoon even mijn ogen voor te sluiten?

Liefs,
Rachel

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  Naam: Ilse

  Oh wat leuk picknicken in de woonkamer, onze dochters van 6 en 2 jaar houden er ook van maar heb het nog niet in de woonkamer gedaan, gaan we zeker gauw doen!

  Die kaartjes ga ik ook kopen zodra ze weer leverbaar zijn super leuk!

  Liefs Ilse

  Naam: Emma

  Super, picknicken in een tipi! Ik was vroeger groot fan van Pippi, dus ik had eens in de zoveel tijd een Pippi-dag. Dan ging ik verkleed (inclusief vlechtjes met ijzerdraad en oranje gespoten haar) en mocht ik verkeerd om in bed slapen, spaghetti knippen met een schaar etc. Een soort alles-mag-dag maar dan net anders. Nog steeds hele leuke herinneringen aan :)

  Naam: Marloes
  Website: http://marloesmama.blogspot.nl

  Super leuk om dat samen te doen zeg! Echt contact heb je dan met elkaar. Zo leuk!Wij hebben 1 ritueel die ik ontzettend belangrijk vind en waar ik zo van geniet! Namelijk na het eten de muziek hard aan en dansen maar! Van Nijntje naar Within Temptation naar Nirvana. Alles komt voorbij.

  Naam: Mieke

  Wat een ontzettend leuk artikel om te lezen! Mijn zoontje is nu bijna 2 jaar en zit al volop in de ‘nee’ en ‘ik-kan-alles-zelf-maar-eigenlijk-nog-niet’ fase. Op zijn tijd best een uitdagende fase ;-). Ik merk heel erg dat ik allerlei ideeën en opvattingen had over opvoeden en alles daaromheen maar soms vind ik het lastig om aan bepaalde ideeën vast te houden in fases die veel energie vragen. Ik vind het heel belangrijk dat mijn zoontje een fijne jeugd heeft en hecht veel waarde aan tradities of rituelen waar hij later met een glimlach aan kan terugdenken. En natuurlijk niet alleen voor die glimlach later, maar ook voor het bewust genieten nu. Jouw artikel inspireert me om weer bewuster bij dingen stil te staan en om eens een lijstje te maken met memorabele traditie-plannetjes voor nu en in de toekomst!

  Naam: Petra

  Wat leuk geschreven, heerlijk he zo nu al die mooie herinneringen maken… maar wees gerist zoals jullie met pipje alle dagelijkse dingen doen zijn al fijne herinneringen voor de toekomst.
  Hier ga ik altijd met mijn meiden iedere jaarafsluuting van mijn man zn werk (en eigelijk ook als hij de jaarlijkse bbq voor de zomervakantie) ga ik met onze drie meiden ook iets gezelligs doen … dat kan zijn samen naar wen pannenkoekhuis of kippetjes kopen en deze heerlijk ergens op peuzelen als een soort van picknick en we maken zelf tapas hapjes en dekken de tafel leuker dan normaal… en als papa later op de middag/begin avond opbeld halen we heb met zn allen weer op van zn werk of van de locatie waar ze dan gegeten hebben.

  Ook fietsen we ieder jaar met hemelvaart met allemaal een krat vol met lekkers door heel de stad en omgeving… heerlijk samen zijn met zn 5en…

  Ben beniqued hoelang we dat nog gaan doen … en dat er een dochter liever wat met vrienden zal willen doen met hemelvaart…

  Geniet Rachel … ik denk met weemoed terrug aan de super leuke tijd van toen mijn meisjes de leeftijd van Pip hadden… geweldige leeftijd xx

  Naam: Judy Bakker

  Mooi! En inspirerend!

  Naam: Rachel

  Wat een ontzettend leuke ideeën! Zo waardevol om mooie herinneringen te creëren. Ga dit zeker onthouden en meenemen voor als ik zelf later kinderen heb.

  Liefs Rachel

  Naam: Anna
  Website: http://www.annatwentyseven.com

  Wauw wat super leuk die picnick! Ik heb met mijn moeder de traditie gehad om op elke woensdag een wit bolletje met filet american te eten, en inderdaad, die momenten zijn me zo goed bijgebleven! Liefs

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *