Het ene kind kan niet zonder en het andere kind heeft nog nooit naar een filmpje gekeken. Lange tijd vond ik het niet nodig en dan heb ik het echt over de babytijd. Maar vanaf het moment dat Pip steeds bewuster werd van de wereld om

zich heen en ze zich niet continu meer liet vermaken door een rammelaar begon ik het nut er zeker van in te zien. 

Mijn kind even naar een filmpje laten kijken geeft mij, op de momenten dat ze zich moeilijk kan vermaken, de ruimte om te koken, te douchen of de was op te vouwen. En niet geheel onbelangrijk denk ik dat het voor een kind ook heel ontspannend kan zijn en het een rust moment in de dag creëert. Het beste referentie kader is denk ik altijd je eigen jeugd en hoe je dingen hebt ervaren en ik vond het heerlijk om ‘s ochtends televisie in bed te kijken terwijl mijn moeder zich aan het klaarmaken was.

Nu waren er in onze tijd nog geen smartphones waardoor we sowieso aan minder verleidingen werden blootgesteld. En was de term beeldscherm kinderen een veel minder hot topic dan nu. 

Zorgen worden online en in kranten continu uitgesproken, maar ik las afgelopen week in het boek ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk!’ ook wel weer een verhelderend stuk dat mij aan het denken zette. 

Ik citeer:

What if books came after games?’ Hoe zouden we dan naar boeken kijken?
Steven Johnson, auteur van Everything bad is good for you, merkt daarover op: ‘Stel dat de culturele ontwikkeling andersom was gelopen en dat games rond de tijd van de boekdrukkunst waren uitgevonden en we speelden al 500 jaar games en opeens werd het boek uitgevonden en boeken werden een enorme rage. Ouders zouden zich natuurlijk zorgen maken.  Wat zouden dan waarschijnlijk de boze, verontrustende commentaren zijn die je in de kranten zou kunnen lezen? Ik denk ongeveer het volgende: lezen stimuleert de zintuigen te weinig, dit in tegenstelling tot games, waarbij het kind een levendige, driedimensionale wereld betreedt, gevuld met levendige beelden en muziek, die ze met complexe spierbewegingen besturen. Boeken zijn bladzijden vol dorre woorden. Boeken kunnen kinderen enorm isoleren. Via games gaan ze sociale contacten aan met leeftijdsgenoten en bouwen en verkennen ze samen de wereld. Boeken dwingen kinderen om zich af te zonderen in een rustige ruimte, afgesloten van contact met andere kinderen. Lezen is niet actief en interactief, maar heel passief. Kinderen die lezen, leren het plot van een verhaal te volgen in plaats van het te regisseren.’ 

Mooi om het onderwerp ook even op deze manier te bekijken, vind je niet? 

Goed, hoe gaan wij dan om met schermtijd voor onze peuter?

Mijn oude oppas gezin is hierin voor mij hét voorbeeld geweest. De aanpak die zij kozen is er één waar wij ons helemaal in kunnen vinden en ik vond het een verademing dat deze kinderen niet de godganse dag zeurden om hun tablet of de televisie. De afspraak was zo duidelijk dat ze precies wisten waar ze aantoe waren dat het overdag niet eens een punt van discussie was. 

Wat houdt de afspraak in?

Pip heeft 2 vaste tijden waarop ze televisie/ een filmpje op onze telefoon mag kijken. Dat is ‘s ochtends als we wakker worden en aan het eind van de middag als één van ons kookt. Ze weet dit precies en vraagt er midden op de dag zelden om.  Voor ons werkt dit dus top!

De ene dag kijken we ‘s ochtends in bed wat filmpjes en de andere dag hangen we in pyjama even lekker voor de tv terwijl Willem of ik het ontbijt klaarmaakt. Een vaste prik zijn dan de programma’s van NPO Zappelin. Wie kent ze niet? Van de legendarische Buurman en Buurman (jeugd sentiment) tot aan Pip haar favoriet Nijntje, maar ook de (gratis) app vol leuke spelletjes. En als je ook een trouwe kijker bent zal het je vast niet ontgaan zijn dat  Zappelin een nieuw gezicht heeft en dat is Fenna Ramos. Ze is bloedmooi, heeft een sprankelende persoonlijkheid, een zangtalent waar je u tegen zegt en nu kunnen we ook nog eens elke dag naar haar kijken. Wat een feest. 

Liefs,
Rachel

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  Naam: Fiek

  Kort maar krachtig artikel! Top weer.. Vraagje Rachel: vanaf welke leeftijd begonnen jullie hiermee met Pip. ik zie soms babys van 6 maanden en dan denk ik, dat is toch veels te vroeg? Bedankt alvast!!! Liefs

  Naam: Jasmine
  Website: http://leningparticulier.nl

  Dit is fantastisch! :)

  Naam: felicia
  Website: http://googele

  top geschreven mijn derde dochtertje jasmijn van 2 kijkt ook naar de mobiel ze klikt zelf al youtube aan en klikt de reclame weg haha
  ons jongetje van 1 kijkt baby tv moet gewoon kunnen vind ik en precies wat je schrijft het is ook zeker ontspanning voor je kindje
  ik heb zelf ook altikjd tv gekeken vroeger bij ons stond de tv de hele dag aan en ik ben er niet slechter op geworden
  met 4 kinders heb ik dat echt wel nodig hahaha

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *