Vorige week schreef ik al hoe Pip mij weer met een open blik naar de wereld laat kijken ipv naar mijn scherm. Maar ik kan niet ontkennen dat gewoonte er ook heel snel weer insluipt. En dat je binnen een halve dag van bewust op je telefoon kijken (dus met aandacht en wéten dat je het doet) naar 30 x onbewust en mindless checken gaat. Het sluipt er zó snel in.

En dat ik mij hier bewust van ben is 1. Maar ik merkte dat ik tools nodig had om hier daadwerkelijk actief mee aan de slag te gaan. Hoe triest het ook klinkt, de drang om naar mijn telefoon te grijpen is als een hogere macht. Het is gebeurd voordat ik er goed en wel erg in heb. Ondertussen was mijn hoofd continu vermoeid, vol met (ongewenste) informatie en altijd AAN. En mijn hoofd niet alleen want toen ik op een avond 22 ongelezen whatsapp gesprekken had was ik het beu. 22 (!) 'gesprekken'. What the hell? Hebben we écht niks anders meer te doen? Nope.

Zonder de gesprekken nog te beantwoorden (sorry liefjes) heb ik whatsapp rigoureus verwijderd. En daarmee nam de druk om altijd maar beschikbaar te zijn iets af. Maar de drang om zelf overal met mijn neus in te duiken was nog niet weg. Instagram is zo ongeveer mijn meest gebruikte app en ook Facebook en YouTube zijn goed voor een 2e en 3e plek. Ik wil dit niet, maar waarom gebeurd het dan toch en hoe stop ik het? Het antwoord lag dichterbij dan ik dacht. Het antwoord lag in het boek 'Nooit meet te druk. Een opgeruimd hoofd in overvolle wereld' En laat dát nou hetgeen zijn waar ik zo'n intense intense behoefte aan heb!

Maar voordat ik mijn inzichten uit dit boek deel wil ik een inspirerende video laten zien. IKEA heeft samen met Lifehunters een sociaal experiment laten uitvoeren. Ze vroegen de Nederlandse familie Mann een week lang in 'digital rehab' te gaan, oftewel een digitale ontwenningskuur! Hun leven zonder tv, internet en social media werd in 3.34 min vastgelegd in video. Súper inspirerend en in dit geval je 3.34 min meer dan waard ;-).

Ik vind het aan de ene kant fijn om te zien dat ik niet de enige ben die scherm minded is, maar aan de andere kant is het ook zorgwekkend. Het boek 'Nooit meer te druk' is voor mij zo life changing geweest dat ik 'm nog een keer uitgebreid ga bespreken in een video. Maar voor nu een aantal inzichten die mij aan het denken hebben gezet en hopelijk nu ook jou...

1. '"Gun je brein een onderbreking. Check je e-mail en je berichten bewust en weloverwogen. Spreek met jezelf bepaalde tijden af waarop je dit doet en doe het dan met je volle aandacht in plaats van steeds vluchtig te kijken."
De tip van het checken van e-mails en berichten op vaste tijden heeft mij enorm geïnspireerd. Ik heb nu met mijzelf afgesproken dat wanneer Pip wakker is de telefoon er niet bij wordt gepakt en ik rustig de tijd neem om te reageren op e-mails en berichten als zij ligt te slapen.

2. "Een onderzoek dat is uitgevoerd aan de University of London lijkt erop te wijzen dat het altijd 'aan' staan (zoals het bereikbaar zijn per telefoon of e-mail) kan leiden tot IQ-verlies."

3. "Mensen die hun werk moeten onderbreken voor een telefoongesprek of voor het lezen van een e-mail hebben gemiddeld 23 minuten nodig om weer op hetzelfde aandachtsniveau aan hun taak verder te kunnen werken"
Say whut??

4. "Onderzoek onder kantoorpersoneel heeft uitgewezen dat mensen gemiddeld elke 3 minuten van taak switchen. Wanneer we van de ene op de andere taak overschakelen moet ons brein zich heroriënteren. David Meyer (hoogleraar psycologie) vermoedt dat door het heen en weer schakelen tussen slechts twee taken er zo'n veertig procent meer tijd voor nodig is om beide taken te voltooien."
Herkenbaar. Wanneer ik ben afgeleid door mijn telefoon kost het mij weer tijd om opnieuw ergens in te komen zoals het schrijven van een artikel waar ik op dat moment mee bezig was of het beantwoorden van een e-mail. Verspilling van tijd dus.

5. "De tijd en energie die het brein kwijt is om er weer 'in' te komen, noemen we het schakelverlies."

Processed with VSCO with c4 preset

6. "Als we eerlijk zijn, zullen we moeten toegeven dat al dat heen en weer schakelen in veel gevallen helemaal niet nodig is, maar dat we een nieuwe taak gewoon uitdagender vinden, en een eenvoudige taak aanlokkelijker dan een geestelijk inspannende taak als diep nadenken. Zonder al te veel weerstand reageren op de eerste de beste 'ping' van onze telefoon."
Super super herkenbaar. Wanneer ik in een lastige e-mail zit of aan het worstelen ben met een artikel grijp ik altijd naar mijn telefoon om 'even' op Instagram te kijken bijvoorbeeld. Stom vluchtgedrag zonder het gevoel te hebben dat ik 'niks' aan het doen ben want ik ben degelijk wel wat aan het doen (?). Lekker mezelf voor de gek blijven houden ;-).

7. "Ons brein werkt het beste wanneer inspanning wordt afgewisseld met rust. Let op! Je brengt je aandacht niet weer op peil met een pauze die je besteedt aan whatsappen, tv-kijken of een spelletje Angry Birds, omdat dit allemaal bezigheden zijn die concentratie vergen."
Guilty! Ik besteed mijn pauze eigenlijk al-tijd aan het checken van mijn telefoon en een rondje social media.

8. "De truc is: word je bewust van welke verleidingen jou van belangrijk werk afleiden en tref preventieve maatregelen. Je hebt geen ijzeren wilskrant nodig, maar ijzersterke gewoonten"
AMEN!

9. "Enerzijds helpt de technologie ons (in elk geval oppervlakkig) contacten te leggen, anderzijds brengt het ons in een isolement. Dankzij onze technologie hebben we contact met mensen wereldwijd, maar dat gaat ten koste van het diepere contact met onze dierbaren. Geïsoleerd in onze luchtbel lopen we over straat en stappen we de trein in, lijfelijk aanwezig maar geestelijk elders."
Zo waar.

10. "Prikkels en mediaconsumptie zijn als kauwgum: ze houden ons bezig maar hebben geen voedingswaarde."

Ik ben heel erg benieuwd of het voor jou ook zo herkenbaar is :). Ik vermoed stiekem van wel (je hebt immers op dit artikel geklikt haha), maar ook omdat 50 % van de mensen verslaafd is aan hun smartphone. We kijken 221 keer per dag op onze telefoon en besteden gemiddeld zo'n 8 uur en 33 minuten per dag aan media.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd en inzichten heeft gegeven. Dankjewel voor het lezen en dan ga ik nu snel offline. Ga je mee? ;-)

Liefs,
Rachel

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  Naam: Amber

  Hahah, heel herkenbaar!! goed stuk :)

   Naam: Rachel

   Thanks Amber :D

   Rachel
  Naam: Eveline

  Wat herkenbaar! Goed stuk, heb zojuist mijn Facebook van m’n telefoon afgehaald, dat is stap 1 :)

  Naam: Lieke
  Website: http://lifeaslieke.wordpress.com

  Heel herkenbaar! Slecht eigenlijk! Ik neem mij vaak voor om minder op mijn telefoon te kijken maar het is zo verleidelijk! Wat ik wel probeer ik om de zondag offline te zijn…en dan slaat de verveling toe hoor! Echt erg…En vroeg slapen zit er ook niet in met een smartphone, nog even Instagram checken, even appen met een vriendin, even op Pinterest en even kijken of ik nog een reactie heb op mijn blog. Waarom voelen we die drang om altijd online te zijn? Het is inderdaad echt als een hogere macht en dat is eigenlijk best beangstigend! Mijn hoofd is ook continu vermoeid en hoewel dat ook andere redenen heeft denk ik dat dit ook zeker een rol speelt. Ik ga maar eens proberen om minder online te zijn en naar een boek te grijpen in plaats van mijn telefoon of de laptop. Ik vind het heel goed dat je hier aandacht aan besteed, echt een goed en confronterend artikel!

  Naam: Maria

  Wow, dit is zo waar! Ik heb afgelopen week ‘gedwongen’ zonder mobiel gedaan (omdat ie kwijt was, weer gevonden gelukkig) en in het begin merkte ik echt dat ik even moest wennen. Een paar dagen later vond ik het eigenlijk heerlijk rustig! Maar nu ik ‘m weer heb, is het toch zó verleidelijk en tegelijk afleidend..

  Naam: Willie

  Vorige week ben ik er mee begonnen om mn telefoon niet mee naar boven te nemen. Naar aanleiding van een uitzending van Marlijn Weerdenburg op NPO3 over dertigersdilemma’s. Die keer ging het over Social Media en het afkicken ervan. Het was voor mij echt een eye-opener.
  De wekkerradio is weer uit de kast gehaald en wat mis ik uiteindelijk op Facebook, watsapp en Instagram, helemaal niets. Dus dat ding blijft ’s nachts lekker op tafel liggen.

  Naam: Anne-Karien von Fumetti
  Website: http://www.casafumetti.com

  Erg goed stuk Rachel. Ik heb ook een tijd WhatsApp-vrij geleefd en merkte dat mijn schermverslaving inderdaad vooral aan mijn telefoon gekoppeld is. En even zonder gaf enorm veel rust en meer tijd voor mijn kleintjes. Maar het probleem is een beetje dat anderen om je heen wel apps gebruiken dus dat je over het algemeen minder contact hebt met mensen om je heen.

  Naam: Dagmar
  Website: http://www.bydagmarvalerie.nl

  Help, herkenbaar! Wat een goed artikel, mooi geschreven!

  Naam: Liesbeth Laureyssens
  Website: http://www.gingerness.be

  Dag Rachel, goed artikel! Vooral dat vluchtgedrag is zeer herkenbaar! Ik las net op ‘Maison Slash’ (http://maisonslash.be/early-adopter/6-manieren-om-offline/) een artikel dat hier heel goed bij aansluit! Zes (al dan niet) hilarische oplossingen om af te kicken van dat hele online gedoe en om je beter te kunnen focussen. Ik ben alvast fan van de Forest App en heb hem ondertussen ook op m’n smartphone gezet. Heel benieuwd of het werkt bij mij! Groetjes, Liesbeth

  Naam: Ayla
  Website: http://aylovelife.nl

  Wat herkenbaar! Ik gebruik sinds een tijdje de app Forest. Daar ‘plant’ je een boompje met een bepaalde tijdslimiet. Als je in die limiet je telefoon gebruikt dan gaat je boompje dood en spaar je dus geen punten. Hierdoor werd ik me erg bewust van jij ook beschrijft: vluchtgedrag. Als ik het even niet meer weet dan grijp ik naar de telefoon. Zo stom! Want juist dan komt je creativiteit op gang. Bah! Ik doe met je mee!

  Naam: Cindy

  Erg herkenbaar. Mijn mobiel gaat overigens al jaren niet meer mee naar boven en als ik speel met mijn zoon van bijna 8 maanden, dan maak ik wel een foto van hem en daarna leg ik mijn mobiel weg. Mijn mobiel staat altijd op stil, behalve als ik aan het werk ben (want de gastouder of oma kan bellen als er iets is). Dat geeft ook heel veel rust.

  Naam: anna

  Wat een mooi artikel en heel inspirerend filmpje! Je ziet de mensen echt naar elkaar toe trekken. Ook in het onderwijs zie je vaak dat vriendjes en vriendinnetjes niet meer met elkaar willen spelen, omdat ze thuis willen gamen op de computer en/of i-Pad. Ook lijdt het tot slaaptekort doordat ze lang in bed op de i-Pad of telefoon spelletjes zitten te spelen.

  Dit artikel zet je echt wel aan het denken! En zal er zeker wat mee gaan doen!

  Naam: Romano Verdonk
  Website: https://www.gsmerz4u.nl

  Leuke post en overigens zeer herkenbaar! Mijn vriendin zit continu op haar telefoon. Ik word er stiekem een beetje gek van. Ik hoop af en toe zelfs dat ze telefoonschade
  oploopt zodat ze wat socialer is en vaker met mij een gesprek aan gaat. Wat slecht ook van mij. Maar nogmaals leuke post!

  Naam: Carina
  Website: http://www.betondeco.nl

  Wat een goed artikel! Ik merk ook dat ik vrij snel naar mijn telefoon grijp. Vooral met een webshop, vind ik het belangrijk om tussendoor de bestelling en mails te checken. Maar of dat nu 10 keer per uur moet….. :(

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *