Broccoli, we kunnen er niet omheen, het is super gezond. Maar of het ook super lekker is? Ik moet eerlijk bekennen, het is niet mijn favoriete groente. Met mijn vork prik ik er liever omheen dan dat ik er gretig van smul. Daarom ben ik bij mezelf eens te raden gegaan wat ik er dan niet lekker aan vind. Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat het niet zozeer de smaak is, maar meer de structuur. Mm...maar daar kunnen we iets aan doen! Geen stukken broccoli meer op mijn bord, maar broccoli koekjes.

Uiteraard volgt zo het recept, maar zoals je gewend bent bij De Huismuts, eerst een stukje theorie :

Broccoli is onderdeel van de kruisbloemfamilie. Zoals de bloemkool, boerenkool, spruitjes, witte kool, Chineze kool, radijs, rucola en tuinkers.Wanneer je brocolli eet heb je in één klap alle vitamines binnen, behalve vitamine D en B12. Het zit boordenvol anti-oxidanten, deze beschermen het DNA in je cellen en voorkomt dat ze verkeerd gaan delen. Daarnaast bevat broccoli ook het anti-oxidant sulforafaan. Wat dat is?

download
Sulforafaan activeert processen in de menselijke cel, zoals bijvoorbeeld het stimuleren van enzymreacties. Hierdoor worden schadelijke stoffen in de cel beter verwijderd. Daarnaast is sulforafaan in staat kankerstamcellen (dit zijn een klein aantal cellen die de groei van kanker aanwakkeren) te laten afsterven.

Dit is enkel een voorbeeld van de werking van sulorafaan. Als je het interessant vind moet je er maar eens induiken want er zijn hier tientallen onderzoeken naar gedaan.

Goed, nu het recept!

Wat heb je nodig?
- ½ broccoli
- 1 kleine ui
- ½ rode peper
- 1 teentje knoflook
- 2 eieren
- 1 el quinoameel
- 60 g geraspte belegen kaas
- 60 ml sojamelk
- zout/peper
- olijfolie

Hoe maak je het?
1. Was de broccoli en snijd deze in stukjes. Kook de broccoli beetgaar in water met zout. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Hak de broccoli in fijne stukjes
2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten uit de rode peper en hak deze fijn.
3. Maak in een kom het beslag van de eieren, de melk, het quinoameel en voeg naar smaak zout en peper toe.
4. Voeg de ui, knoflook en rode peper toe. Aangezien wij niet zo van rauwe ui houden, heb ik de ui met de knoflook en rode peper eerst even zachtjes gefruit in een beetje olijfolie, voordat ik deze door het beslag mengde.
5. Voeg de broccoli en de kaas toe en meng alles goed.
6. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Verdeel 3 hoopjes beslag in de pan en bak de koekjes op laag vuur in ongeveer 2 minuten per kant goudbruin en gaar.

SMAKELIJK!

Meer gezonde en lekkere recepten? Doe hier dan wat inspiratie op!

Recept//voedselzandloper