Shame on me dat het zo lang geduurd heeft tot dit recept op Beaufood en De Huismuts verscheen. Dit zou eigenlijk een van de eerste recepten moeten zijn op een healthy foodblog denk ik. Maar er kwamen zoveel andere lekkere gerechten voorbij! Plus het feit dat de eerste drie wortelcakes die ik maakte niet helemaal naar mijn zin waren. Maar mijn laatste poging is helemaal gelukt! En daar ben ik erg blij mee. Ik bak bijna elke week een cake waarvan ik elke dag een stukje eet als tussendoortje. De bananen, appels en perencakes werd ik bijna een beetje zat...maar vanaf nu kan ik een heerlijke carrotcake aan mijn lijstje toevoegen. Deze moet je zeker weten een keer hebben gemaakt!

carrotcake
Ingrediënten voor een cake in een brownievorm of springvorm á 22 cm. Voor een kleinere cake halveer je gewoon het recept.

De cake:
- 160 gr speltmeel
- 400 gr geraspte wortels
- 4 eieren
- 6 el honing
- 6 el kokos of walnootolie
- 2 el (wijnsteen)bakpoeder
- 4 tl koek en speculaaskruiden
- 4 el rozijnen
- 4 el walnoten in stukjes plus een paar walnoten voor de garnering
- Een beetje boter om de bakvorm in te vetten en een stuk bakpapier voor op de bodem

carrotcake1
De topping:
- 300 gram roomkaas
- 100 gram magere kwark
- Sap van een kwart limoen. Neem het sap van een halve limoen als je van een extra frisse topping houd!
- Geraspte schil van een limoen
- Variatietip: Je kunt ook een sinaasappel of citroen nemen voor de topping.

Zo maak je het:
1.Verwarm de oven voor op 150 graden.
2. Mix in een kom de eieren samen met de honing en eieren tot een beslag. Voeg daarna ook het speltmeel, de kruiden en het bakpoeder toe en mix nog een keer.
3. Stop de wortels in een juicer (als je die hebt) en gebruik alleen het pulp van de wortels. Indien je geen juicer hebt en je de wortels zelf raspt, zorg dan dat de rasp goed droog is. Dep de wortelrasp droog met een theedoek of knijp het sap eruit. Als je dit niet doet wordt je cake te nat.
4. Schep de wortelrasp samen met de walnoten en rozijnen door het beslag.
5. Vet de zijkanten van de vorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Giet het beslag in de vorm en zet deze voor 55 minuten tot een uur in het midden van de oven. Controleer de cake voordat hij uit de oven komt door er een saté prikker in te steken. Als deze er droog uit komt is hij gaar.
6. Laat de cake helemaal afkoelen. Maak vervolgens de topping door de ingredienten voor de topping (behalve de limoenzest en walnoten) te mixen tot er geen klontjes meer in zitten. Smeer de topping op de cake en top af met stukjes walnoot en limoenzest. TIP! Smeer alleen de stukken die je direct gaat eten in met de topping. Als je de cake met topping een nachtje (of langer) in de koelkast laat staan wordt de bovenkant een beetje "soppig".

PS. Deze wortelcake is ook super lekker zónder topping!

Een heerlijke versnapering en ook makkelijk in een zakje mee te nemen zijn mijn speltkoekjes met sinaasappel. Heb je ze al weleens gemaakt?

Liefs,
Bo

Volg mij via social media voor je dagelijkse dosis recepten en inspiratie door op onderstaande linkjes te klikken!
* Beaufood blog
* Instagram
* Facebook
*
Pinterest

 

Er zijn nog geen reacties..

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Reacties

  Naam: Zo zag mijn eerste kerstdiner van dit jaar eruit | De Huismuts
  Website: http://comdeh-paitzupai.savviihq.com/zo-zag-mijn-eerste-kerstdiner-van-dit-jaar-eruit/

  […] voor de worteltaart haalde ik uit dit recept dat op mijn site staat en de chocoladetaart vind je hier! Er is geen kruimel overgebleven […]

  Naam: Zo zag mijn eerste kerstdiner van dit jaar eruit incl. tips en recepten! | De Huismuts
  Website: http://comdeh-paitzupai.savviihq.com/zo-zag-mijn-eerste-kerstdiner-van-dit-jaar-eruit-incl-tips-en-recepten/

  […] voor de worteltaart haalde ik uit dit recept dat op mijn site staat en de chocoladetaart vind je hier! Er is geen kruimel overgebleven […]

Er zijn nog geen reacties..

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!